Increase Fonts:

 

MΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ: ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

«Μια φορά και έναν καιρό στην όμορφη και φιλόξενη πόλη του ποταμού Ληθαίου, στον Μύλο των Ξωτικών, ο Τρικαλένιος και η Ληθένια, ένας καλικάτζαρος και μια νεράιδα, δύο πλάσματα από δύο διαφορετικούς κόσμους συναντώνται κατά τη διάρκεια του δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων και δίνουν έναν αγώνα ζωής για να σώσουν ό,τι αγαπούν και να θριαμβεύσει η υγεία, η αγάπη και η χαρά στον τόπο τους».>

Με αυτό το όμορφο κάλεσμα οι συνάδελφοι του Συλλόγου PALSO Πρέβεζας-Λευκάδας κέντρισαν τη φαντασία εκατοντάδων μαθητών και των συνοδών τους και άνοιξαν την αυλαία της χειμερινής απόδρασης, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2012, στο μαγευτικό ΜΥΛΟ των ΞΩΤΙΚΩΝ. Οι μικροί εκδρομείς ξεκίνησαν από την Πρέβεζα , Βόνιτσα , Καναλάκι ,Θεσπρωτικό και Φιλιππιάδα νωρίς το πρωί και μετά από μια τρίωρη διαδρομή πέρασαν την οροσειρά της Πίνδου και κατηφόρισαν στην πρώτη πύλη της θεσσαλικής γης, τα Τρίκαλα. Πρώτος και πολυπόθητος σταθμός ήταν βέβαια το παραμύθι: ο παλιός Μύλος Ματσόπουλου, ο οποίος με πολύ μεράκι μεταμορφώθηκε στο ζεστό, φιλόξενο και παραμυθένιο ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ, στο μεγαλύτερο εργοστάσιο του Αϊ Βασίλη παραγωγής παιχνιδιών και γλυκισμάτων στον ελλαδικό χώρο.

Εκεί οι μικροί και μεγάλοι εξερευνητές ακολουθώντας τη διαδρομή ενός μαγικού χάρτη έφτασαν στο σπιτάκι του Αι Βασίλη περνώντας πέτρινα σοκάκια και ξύλινα γεφυράκια, έγραψαν και ταχυδρόμησαν το γράμμα τους στον Άγιο, διασκέδασαν με τα ποιοτικά ξύλινα παιχνίδια της plan toys και τους αγαπημένους ήρωες των PLAYMOBIL, διέσχισαν καμαρωτά την πίστα του παγοδρομείου, χάρηκαν φτιάχνοντας χιόνι και παρακολουθώντας το άλεσμα του σταριού σε έναν μικρό μύλο, την προετοιμασία του ψωμιού και την παρασκευή πολύχρωμων ζαχαρωτών, χαμογέλασαν με τις όμορφες πινελιές και τα χρώματα στις γλυκές φατσούλες τους, και δε δίστασαν να δοκιμάσουν από την άφθονη σοκολάτα που έρρεε στο μεγάλο σιντριβάνι. Γλυκιές λιχουδιές, όμορφες μυρωδιές, ξέφρενα ξεφωνητά και όμορφες χριστουγεννιάτικες μελωδίες διαχέονταν στην ατμόσφαιρα και συνέπαιρναν ακόμα και τον πιο απαιτητικό και κατσούφη επισκέπτη. Όσα παιδιά κατάφεραν να συγκεντρώσουν όλες τις σφραγίδες συμμετοχής στα διάφορα τμήματα του εργοστασίου απέκτησαν επάξια το συλλεκτικό δίπλωμα του επίσημου βοηθού του Αι Βασίλη.

Δεύτερος σταθμός το κέντρο της πόλης των Τρικάλων, όπου οι πάντες μαγεύτηκαν από τα αστραφτερά νερά του ποταμού Ληθαίου, την όμορφη πλατεία και τις πλακόστρωτες οδούς με τα αναρίθμητα καφέ, όπως και τα καταπληκτικά ταβερνάκια στην περιοχή των Μανάβικων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εκδρομής μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο Κουρσούμ Τζαμί, όπου φιλοξενούνταν η κινητή έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας με τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, που μέχρι πρότινος στεγαζόταν στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας. Η επαφή των μαθητών μας με τα εκθέματα συνέβαλε στην ανάπτυξη του προβληματισμού τους σχετικά με την αφετηρία των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της εκδρομής.

Αφού γεμίσαμε τις αποσκευές της σκέψης και του νου με τα πολύτιμα δώρα της γνώσης και της εμπειρίας, πήραμε το δρόμο της επιστροφής για να ετοιμαστούμε για το δικό μας χριστουγεννιάτικο παραμύθι, αυτό του σπιτιού μας.  

Στους εκατοντάδες μαθητές μας που συμμετείχαν στην εκδρομή ανατέθηκε project σύμφωνα με την ηλικία τους με τα παρακάτω θέματα :

A.You have just been on a school trip to the Christmas town ofTrikala . Write a proposal to the mayor of your town , suggesting ways to boost tourism in your area with a similar Christmas or other event.

Your proposal should include a detailed account of your experiences in Trikala , including descriptions of main attractions such as the Mill of the Elves and the Museumof Ancient Greek Inventions. Suggest the benefits of such exhibitions and the potential tourist population they could attract to your area.  ( 200 – 250 words )

Για τους μαθητές των επιπέδων intermediate , Advanced and Proficiency .

« Write a short paragraph about your school trip to Trikala and draw a picture of your favourite Christmas activity there ».!Για μαθητές των επιπέδων από A Junior μέχρι  C Senior .

 

The   best   Christmas  drawings   will   be   awarded   in   the   New Year !!

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Το Δ.Σ